Wino domowe – przepis

Październik 31, 2018 o 22:25

wino-domoweWino domowe nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i można stworzyć pyszny trunek, który będzie smakował każdemu. Niezależnie czy wino będzie białe czy czerwone, będzie się ono odznaczało szczególnym i wyjątkowym smakiem oraz aromatem.

wino-czerwoneWino produkcji domowej smakuje bardzo dobrze. Posiada również wiele właściwości zdrowotnych, w szczególności gdy wykonamy je z ciemnych owoców. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest duża ilość zawartych w nich antyoksydantów, które pomagają w zapobieganiu powstawania wielu chorobom, w tym chorobom nowotworowym oraz serca. Należy jednak pamiętać, iż mówimy tutaj o mały ilościach wina, które są pite w sposób umiarkowany i odpowiedzialny. Podobno we Francji do każdego obiadu wypija się lampkę wina, dzięki czemu lepsze jest trawienie oraz takie działanie jest zdrowe dla serca. Nie każdy jednak wie o pozytywnych właściwościach leczniczych wina. Porcja bezpieczna i jednocześnie prozdrowotna to 200-300 ml wina dziennie. Pijąc wino z winogron można nie tylko delektować się jego smakiem, lecz także jednocześnie łagodzić wiele dolegliwości zdrowotnych. Substancja odpowiedzialna za taki efekt to resweratol czyli przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Poza tym pozytywny wpływ na układ krążenia, resweratrol może zapobiegać otyłości, a co za tym idzie – zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

winoJak najprościej przygotować wino własnej produkcji w warunkach domowych? Trzeba przygotować winogrona – około 10 kilogramów. Białe lub czerwone. Do tego należy przygotować 5 litrów wody oraz dość sporo – bo 3,5 kg cukru. Przydatne będą również drożdże winiarskie oraz balon z rurką fermentacyjną. Może być również inne naczynie, które da się szczelnie zamknąć. W pierwszej kolejności przebieramy winogrona (nie myjemy) i miażdżymy na jednolitą masę. Można do tego użyć tłuczka, odpowiedniej prasy, czy miksera. Powstała miazgę umieszczamy w butli i zalewamy 3 litrami letniej, przygotowanej wody. Dodajemy 2 kg cukru rozpuszczonego w jednym litrze wody. Całość należy wymieszać i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po około 3 dniach dodajemy litr wody wymieszany z pozostała częścią cukru. Mieszamy i zamykamy. Po tygodniu odcedzamy to co jest w środku i zlewamy płyn do innej butelki. Zamykamy ją szczelnie korkiem owiniętym w jałową watę i odstawiam na miesiąc. Po tym czasie wino ściągamy do gąsiora lub butli. Korkujemy wraz z rurką fermentacyjną, a naczynie umieszczamy w pomieszczeniu w temperaturze koło 18 stopnie Celsjusza. Po trzech miesiącach mam trunek, który zlewamy do czystych butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy i możemy się raczyć pysznym winem. za tym pozytywny wpływ na układ krążenia, resweratrol może zapobiegać otyłości, a co za tym idzie – zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu