Wino jako składnik potraw

Listopad 30, 2018 o 21:34

beczka-winaWino jest trunkiem wszechstronnym. Nadaje się nie tylko do spożywania bezpośredniego, ale również jest idealnym składnikiem potraw. Oczywiście nie nadaje się do wszystkich. Wzbogaca smak oraz aromat dania dlatego kucharze z całego świata często wykorzystują wino jako jeden ze składników swoich dań.

winoWino jest używane jako składnik potraw na całym świecie. Wzbogaca smak, aromat dania, do którego jest dodawane. W rezultacie wpływa na końcowy smak potrawy, dlatego nie powinno dziwić że wino jest wykorzystywane w starych jak i nowoczesnych przepisach. Wiec zacznijmy od początku. Co się dzieje z zwartym w winie alkoholem? W większości wypadków odpowiedź będzie brzmiała, że odparowuje. Jest to częściowa prawda. Im dłużej jest gotowane, tym więcej alkoholu ubędzie. Jeżeli dodamy wino pod koniec gotowania to alkohol pozostanie w większości nietknięty. Jeżeli dodamy do potrawy, która będzie jeszcze przez 15 minut gotowana to pozostanie w niej około 40% alkoholu. Reasumując – im dłużej gotujemy wino tym mniej alkoholu pozostanie w potrawie. Pamiętajmy, że wino samo w sobie nie posiada dużej ilości alkoholu dlatego „upicie” się potrawą z dodatkiem wina jest mało prawdopodobne. Należy pamiętać, by do potraw nie dodawać słabej jakości wina ponieważ będzie ono albo kwaśne albo gorzkie co może doprowadzi do zepsucia całego dania. Najtańsze wino nie będzie się nadawało, ale najdroższego będzie szkoda. Dobrze jest do potrawy podać ten sam rodzaj wina, które będzie podawane na stole do picia. Nie jest to mus jednak taki dodatek będzie odpowiedni.

winaDo potraw nie dodawajmy napitków, które są określane jako „do gotowania”. Takie substancje są przygotowywane ze słabej jakości składników, słone i z barwnikami, które nie koniecznie są zdrowe dla naszych organizmów. W przypadku gdy wykorzystujemy białe wino dobrze jest zastosować Sancere, które wnosi świeżą i lekko ziołową nutę. W przypadku wina czerwonego możemy użyć Shiraza lub inne wina – najlepiej z południa Francji, Hiszpanii lub Włoch. Dobrymi winami do potraw będą również Porto, Madera czy Marsala. Naprawdę ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez tych właśnie win. Wszystkie z nich są wzmacniane, co oznacza, że zawierają nieco więcej alkoholu, ale także wzbogacają potrawy o wielką dawkę swoich aromatów i smaków.