Coravin – co to jest?

Marzec 30, 2018 o 20:57

coravinCzłowiek istotą rozumną jest. Człowiek również ma to, że lubi ułatwiać sobie życie. Jak to się mówi – potrzeba matką wynalazków. No właśnie, ale czy wszystkie wynalazki są trafione, czy wszystkie się sprawdzają? Nie zawsze. Jednak jest jeden z nich, których zasługuje na to by się mu bliżej przyjrzeć. Dodatkowo jest on związany z winem. O czym mowa? O systemie do nalewania wina – Coravin.

coravin-i-winoCoravin to urządzenie ułatwiające nalewanie oraz dekantację wina bez otwierania butelki, a więc wyciągania z niej korka. Wynalazcą tego urządzenia jest Amerykanin – Greg Lambrecht. Ten inżynier, ale zarazem miłośnik wina nie lubił gdy by posmakować wina musi otwierać całą butelkę i w praktyce albo zaliczyć ją na straty, albo skonsumować do końca. Prawda jest taka, że otwartą butelkę należy wypić ciągu 2-3 dni, a dla wielu osób wino nie jest tylko i wyłącznie alkoholem i może mieć kaprys wypicia jednego kieliszka, a nie całej butelki naraz. Właśnie z takiej potrzeby powstał Coravin, który pozwala na degustację wina w takiej ilości na jaka mamy ochotę bez uszczerbku dla jakości pozostałego trunku. Wynalazek prosty, a jednak dla kolekcjonerów wina niezbędny. Zasada działania urządzenia jest prosta, a jednak oparta na wysokiej jakości materiałach. Najważniejszą częścią jest jednak igła oraz naboje, które zawierają argon (bezpieczny dla wina). Dzięki igle, którą wbijamy w korek pobieramy interesującą nas ilość wina nie naruszając pozycji samego korka. W dalszym procesie do środka wina wpuszczany jest argon, który zabezpiecza płyn przed utlenianiem oraz innymi czynnikami zewnętrznymi. Po wyjęciu igły korek w sposób naturalny się zasklepia. Proste prawda?

wino-z-coravinNależy pamiętać, iż tego systemu nie można stosować do win musujących, ale sprawdza się do wszystkich win spokojnych zamykanych naturalnym korkiem. Nie ma różnicy czy jest to korek świeży, cały i młody. Może równie dobrze być stary i nieco zniszczony. Przy korkach syntetycznych jest różnie. Wszystko zależy od materiałów, z których korek jest zrobiony. Corvin jest urządzeniem dla każdego, jednak w szczególności będzie przydatny dla sommelierów w restauracjach. Tam gdzie karta win przekracza trzy pozycje. Ja osobiście uważam, że ten wynalazek jest must have dla każdej osoby szanującej trunek jakim jest wino. W mojej kolekcji przedmiotów użytkowych związanych z winiarstwem na pewno się znajdzie.