Jakie wino do jakiej potrawy?

Listopad 30, 2017 o 12:21

winaWino jest dobre na trawienie, każdy to wie. Jednak jakie wino będziemy serwowali w zależności od posiłku, który spożywamy? Może jednak chcemy zaskoczyć gości i podać idealne wino do przygotowanej przez nas kolacji? Wino dobrze dobrane wzbogaci smak potrawy, natomiast wino nieodpowiednio dobrane może zdominować i ją przyćmić – tego akurat chyba byśmy nie chcieli.

wino-bialeWiększość osób wie, że wina bałem podajemy do białego mięsa, a wina czerwone podajemy do czerwonego mięsa. Należy jednak pamiętać, że żyjemy w czasach kiedy część rzeczy robi się na odwrót i już nikogo nie zdziwi, że ktoś zamówi czerwone wino do ryby. Kolejną sprawą jest to, że w zależności od rejonu świata, w którym się znajdujemy – należy pić wina miejscowe. Mieszkańcy danego regionu najlepiej wiedzą jakie wino pasuje do ich kuchni i tej zasady należy się trzymać bezwzględnie Należy również pamiętać, by wino nie zagłuszało potrawy, powinno się harmonizować z jedzeniem co oznacza tyle, iż do ciężkiego posiłku serwujemy lekkie wino i na odwrót. Wina powinno się podawać w odpowiedniej kolejności – wina białe przed czerwonymi, wina lżejsze przez cięższymi, itd. Jednak są to zasady ogólne, a jak w życiu? Poniżej przedstawiamy kilka przykładów. Zacznijmy od win białych. Białe wino zazwyczaj podaje się przed posiłkiem, pasuje ono również do ryb, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Podaje się je schłodzone (temperatura około 10-12 stopni). Wina białe półwytrawne możemy podać klasycznie do białego mięsa i ryby, ale również do makaronu, pasztetu oraz grzybów. Do deserów podamy wino różowe półsłodkie.

winoWina czerwone (zwłaszcza te lekkie o lekko owocowym aromacie) coraz częściej wypierają wina białe i podawane są jako aperitify. Temperatura 12-14 stopni będzie odpowiednia. Poza tym klasycznie pasują one do lekkich czerwonych mięs, wędlin, serów, pizzy czy nawet bigosu. Wina czerwone dojrzałe podajemy w temperaturze pokojowej do czerwonego mięsa oraz dziczyzny i aromatycznych serów. Te z wyższej półki pijemy bez posiłku, racząc się ich smakiem i aromatem. Wina słodkie w zasadzie podajemy do deserów (czy to czerwone czy białe) – czasami podaje się je również do gęsich wątróbek i niektórych ryb. Wina musujące podajemy zawsze schłodzone – temperatura około 7-9 stopni będzie idealna. W celu osiągnięcia takiej temperatury należy butelkę najpierw włożyć do pojemnika z lodem i odczekać około 25 minut, jeżeli chcemy nieco szybciej osiągnąć odpowiednią temperaturę to możemy kubełek z lodem i winem włożyć do lodówki (nie należy wkładać wina do zamrażarki). Wina musujące to standard jeżeli chodzi o aperitify i pasują praktycznie do każdego posiłku.