Rodzaje win

Październik 31, 2017 o 21:27

rodzaje-winaW zeszłym miesiąc przedstawiliśmy dawkę informacji o tym w czym powinno się podawać wina. Dzisiaj natomiast skupimy się na rodzajach wina i ich klasyfikacji. Jak pisaliśmy – Zielona Góra to kolebka polskiego winiarstwa, dlatego garść informacji na temat wina będzie przydatna.
Jedna z podstawowych klasyfikacji wina dotyczy jego barwy. Wyróżniamy trzy podstawowe barwy wina. Są to wina białe, czerwone oraz różowe. Wina białe najczęściej powstają z białych winogron. Tworzy się je dzięki fermentacji moszczu, a także samego soku. Kolor wina jest tutaj uzależniony od szczepu, z którego pochodzą same winogrona, ale także od stopnia starzenia lub tzw. winifikacji czyli procesu przemiany soku gronowego w wino na skutek fermentacji. Często wino białe jest nieco kwaśniejsze od czerwonego. wino-czerwoneWino czerwone natomiast powstaje jak łatwo się domyśleć z czerwonego szczepu winogron. Kolor pochodzi z barwnika, który znajduje się w owocach i może być jasnoczerwony aż do ciemnowiśniowego. Barwa czerwona uwalniana jest w procesie maceracji (ten proces nie występuje przy winach białych). Wino czerwone uważane jest za wino cięższe
i dlatego jest one polecane do dań cięższych. Ostanie, a więc wino różowe powstaje podobnie do wina czerwonego. Kolor różowy uzyskuje się dzięki krótszemu procesowi maceracji. W związku z powyższym wino różowe jest bliższe winom czerwonym niż tym białym. Kolejny podział win zależny jest od zawartości cukru i jest dość prosty, a więc wyróżniamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne oraz wytrawne. Cukier znajdujący się w poszczególnych kategoriach wina to tak zwany cukier resztkowy lub osadowy i pozostaje w winie po procesie fermentacji. Należy jednak pamiętać, że w różnych krajach przyjmuje się różne skale podziału, dlatego w jednym państwie wino półsłodkie może być bardziej słodkie od słodkiego z innego kraju. Istnieje pewna zasada określająca ile gramów cukru na litr powinno się znajdować przy poszczególnych rodzajach wina. Słodkie powinny zawierać pond 60 gramów na lite, półsłodkie od 30 do 60, półwytrawne od 10 do 30 oraz wytrawne do 10 gramów na jeden litr.winogrona
Kolejny podział rozróżnia wina ze względu na jakość i znajdziemy tutaj wina apelacyjne, regionalne oraz stołowe. Pierwsze, a więc apelacyjne muszą spełniać pewne kryteria, które są określane przez poszczególne kraje bądź regiony. Dotyczą one różnych parametrów, do których zaliczymy najczęściej odmianę winogron, wydajność z hektara, miejsce uprawy czy metody winifikacji. Wina regionalne to wina, które pochodzą z konkretnych regionów, jednak nie uzyskały tzw. apelacji. Producent podaje na etykiecie obszar z którego dane wino pochodzi. Wina stołowe natomiast to wina które nie muszą spełniać żadnych wygórowanych kryteriów. Producent podaje kraj pochodzenia trunku, zawartość alkoholu, a także określenie „wino stołowe”. Wina apelacyjne uważane są za najlepsze, jednak trzeba pamiętać iż zawsze jest to kwestia gustu i nie trzeba być wybitnym koneserem by móc raczyć się tym gronowym trunkiem.