W czym podawać wino?

Wrzesień 30, 2017 o 16:53

rytuał-winoRegion zielonogórski od zawsze kojarzony jest z winiarstwem. To właśnie tutaj co roku odbywa się największy festiwal wina w Polsce. Mając to na uwadze warto znać kilka zasad związanych z winem. Dzisiaj opowiemy Państwu w czym należy podawać wino. Zapraszamy.

Wino to szlachetny i bogaty w aromaty trunek dlatego też przed jego podaniem należy odpowiednio się do tego przygotować. Można powiedzieć, iż podanie wina wiąże się z istnym rytuałem. Ważne jest nie tylko jak, ale również w czym podajemy wino. Wino jest alkoholem wymagającym, nie jest to alkohol mocny, któremu w praktyce nie towarzyszą żadne zasady. W celu uzyskania pełni smaku i aromatu należy go odpowiednio podać. Ważne jest nie tylko w jakim rodzaju szkła podajemy trunek, ale również jakiego jest on kształtu. Szkło powinno być cienkie – nieodpowiednie będą zatem szklanki, szkła kolorowe i wykonane z tworzyw sztucznych. Czemu? Otóż barwa wina w takim naczyniu będzie nieodpowiednia – wino musi istnieć byśmy mogli zasmakować jego aromatów. Mówiąc prościej, wrażenia wzrokowe, a zatem estetyczne odgrywają bardzo ważną rolę w smakowaniu wina. Cienkie, bezbarwne szkło pozwoli wydobyć pełnię aromatów dzięki prostemu mechanizmowi – wino ogrzejemy naszymi dłońmi.

W zależności od rodzaju wina będziemy musieli wybrać inne kieliszki. W przypadku wina białego wybieramy szkło o smukłym podłużnym kształcie przypominającym kwiat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tulipana. Brzegi kieliszka muszą się lekko rozchylać, dzięki czemu aromat białego wina będzie lepiej odczuwalny. Wino czerwone podajemy w kieliszkach większych i szerszych. Wino czerwone jest specyficzne i by wydobyć z niego najwięcej aromatów, musi mieć jak największy kontakt z powietrzem – jak to się mówi, ono musi oddychać. Szkło do szampana, ale również do wina musującego to tak zwane flety, ponieważ jest węższe i wyższe niż kieliszki do pozostałych rodzajów wina. W głównej mierze chodzi o to by bąbelki za szybko się nie ulatniały (jest to zasługa zwężającego się kształtu kieliszka). Wiele osób popełnia błąd stosując tak zwane szampanki – w ten sposób gubi się wiele walorów smakowych.

nalewanie-wina

Należy pamiętać, iż podawanie wina to sztuka, nawet najstarsze i najdroższe roczniki stracą wiele na swojej wartości jeżeli zostaną podane w nieodpowiedni sposób. Poza tym degustując wino należy mieć na uwadze, że nie jest to piwo z kufla czy pokala i zachowanie pewnych zasad jest nieodzowną częścią tego rytuału. Dzięki zachowaniu wymienionych powyżej zasad każde raczenie się tym nektarem będzie niosło za sobą niezwykłe doznania, a wieczory przy blasku świec będą pełne magii.