Wina bezalkoholowe

Lipiec 31, 2018 o 20:36

wino-bezalkoholoweWina bezalkoholowe wydają się czymś dziwnym i niespotykanym. Prawda jest jednak taka, iż na rynku Polskim radzą sobie coraz lepiej, a w krajach Europy Zachodniej są czymś normalnym i stoją niemalże w każdym sklepie z alkoholami. Poniżej przedstawiamy garść informacji o tym jak smakują oraz jak powstają wina bezalkoholowe.

Wine glass.Wino bez alkoholowe ma jeden duży plus. Kobiety w ciąży mogą je pić bez żadnych obaw o przyszłe zdrowie dziecka, mogą je pić kierowcy, a nawet abstynenci. Osoby dbające o dietę również będą zadowolone. Upraszczając wino bezalkoholowe jest dla każdego, no może prócz dzieci. Dodatkową korzyścią ze spożywania tego rodzaju trunku jest znaczna redukcja kaloryczności w porównaniu do tradycyjnych win. Zawartość kalorii jest mniejsza nawet o 70% co czyni te wino idealnym substytutem dla osób dbających o linię, ćwiczących i odchudzających się. Dodatkowo wino takie jak bogate w polifenole, a więc przeciwutleniacze, które działają pozytywnie na nasz układ krwionośny oraz trawienie posiłków. Osoby, które lubują się rytuale picia tradycyjnego wina nie będą zawiedzione jeżeli sięgną po jego bezalkoholowy odpowiednik. Otwieranie butelki, zapach, konsystencja, kolor i smak są takie same. Występują oczywiście wina bezalkoholowe białe i czerwone. Temperatura podawania w przypadku win czerwonych wynosi 15-17 stopni Celsjusza, a białych między 8 a 10. Chcąc uzyskać pełnię smaku wino takie należy otworzyć na godzinę przed spożyciem.

wino-czerwoneSam proces produkcji wina bezalkoholowego jest bardzo podobny do tego z zawartością procentów. Różnica dotyczy czasu przed butelkowaniem. Jednym ze sposobów dealkholizacji jest podgrzanie trunku do temperatury 30 stopni Celsjusza co w efekcie przyczynia się do odparowania etanolu. Przy tym procesie należy jednak być ostrożnym ponieważ trwa on kilka minut, a nieodpowiednie podgrzanie może wpłynąć negatywnie na walory smakowe przyszłego wina. Niekiedy na etykietach win bezalkoholowych możemy znaleźć znaczek w kształcie litery V. Jest to znak przyznawany przez Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt- Viva. Oznacza to tyle, iż weganie oraz wegetarianie mogą mieć pewność, że podczas wytwarzania tego konkretnego wina nie zostały użyte żadne substancje, które są pochodzenia zwierzęcego. Konsumpcja win bezalkoholowych rośnie. Niektórzy powiedzieliby, iż skoro nie posiada alkoholu to jest to zwykły sok. Nieprawda. Wino takie jest najnormalniejszym winem, które przechodzi fermentację, a nawet leżakowanie. Dopiero w ostatnim procesie alkohol jest usuwany kilkoma różnymi metodami.