Wino – odpowiednia temperatura
Wino jest trunkiem, który powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze. Jak powinna ona być? Pytanie jest jak najbardziej zasadne, ponieważ mimo, że wiele osób nie zwraca na to całkowicie uwagi to istnieją wytyczne, których należałoby się trzymać.
W jakim celu powinniśmy podawać wino w odpowiedniej temperaturze? Otóż wpływa ona na aromat trunku oraz wydobywa z niego bogatszy smak. Przejdźmy zatem do meritum. Istnieją widełki jeżeli chodzi o temperaturę wina, w których powinniśmy się mieścić. Wynoszą one między 7 a 18 stopni Celsjusza. Ten zakres dotyczy wszystkich rodzajów wina. Wino podane w temperaturze wyższej lub niższej będzie podane w nieodpowiedni sposób. Temperatura niższa od 7 stopni Celsjusza nie pozwoli na wydobycie z wina jego wszystkich walorów smakowych. Temperatura ponad 18 stopni natomiast spowoduje, iż alkohol znajdujący się w trunku będzie zbyt dominujący i stłumi smak wina. Jeżeli mielibyśmy dopasować dokładniejszą temperaturę do rodzaju wina to w przypadku win białych należy trzymać się tej niższej granicy. W przypadku win czerwonych wyższej. Nie należy mylić temperatury wyższej z temperaturą pokojową. Wytyczne zostały ustalone gdy w pomieszczeniach panowała temperatura zbliżona do 16 stopni Celsjusza, dlatego temperatura pokojowa nie zawsze będzie odpowiednia. W momencie gdy nasze wino mamy już schłodzone do odpowiedniej temperatury należy pamiętać, iż po jego nalaniu do kieliszka temperatura podniesie się o około 1-2 stopni.
Wino białe powinno schładzać się w lodówce lub kubełku z lodem. Wina musujące chłodzimy nieco dłużej ponieważ butelki, w których się znajdują mają nieco grubsze szkło. Wina czerwone natomiast w temperaturze pokojowej (mając na uwadze to co pisaliśmy wyżej). Jeżeli wino czerwone będzie zbyt chłodne, nie należy sztucznie go podgrzewać ponieważ to tylko zepsuje jego smak. Jeżeli mamy takie szczęście i posiadamy wino stare to warunki odpowiednie do jego przechowywania powinny być podobne do tych w jakich te wino było wcześniej przechowywane (zwykle warunki piwniczne). Podając wina powinny one posiadać następującą temperaturę – wina musujące 4-6 stopni, rocznikowe 6-9, nierocznikowe 9-12. Wina białe w temperaturze od 6-10, a wina wytrawne między 12 a 16 stopni. Wina czerwone między 12 a 14 stopni (te lekkie i owocowe), wina cięższe podajemy w temperaturze 18 stopni Celsjusza. Znając powyższe zasady możemy być pewni, iż wino, które podajemy będzie smakowało idealnie, a goście będą zadowoleni.