Wino – odpowiednia temperatura

Styczeń 31, 2018 o 18:10

szklanka-winaWino jest trunkiem, który powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze. Jak powinna ona być? Pytanie jest jak najbardziej zasadne, ponieważ mimo, że wiele osób nie zwraca na to całkowicie uwagi to istnieją wytyczne, których należałoby się trzymać.

 

 

winaW jakim celu powinniśmy podawać wino w odpowiedniej temperaturze? Otóż wpływa ona na aromat trunku oraz wydobywa z niego bogatszy smak. Przejdźmy zatem do meritum. Istnieją widełki jeżeli chodzi o temperaturę wina, w których powinniśmy się mieścić. Wynoszą one między 7 a 18 stopni Celsjusza. Ten zakres dotyczy wszystkich rodzajów wina. Wino podane w temperaturze wyższej lub niższej będzie podane w nieodpowiedni sposób. Temperatura niższa od 7 stopni Celsjusza nie pozwoli na wydobycie z wina jego wszystkich walorów smakowych. Temperatura ponad 18 stopni natomiast spowoduje, iż alkohol znajdujący się w trunku będzie zbyt dominujący i stłumi smak wina. Jeżeli mielibyśmy dopasować dokładniejszą temperaturę do rodzaju wina to w przypadku win białych należy trzymać się tej niższej granicy. W przypadku win czerwonych wyższej. Nie należy mylić temperatury wyższej z temperaturą pokojową. Wytyczne zostały ustalone gdy w pomieszczeniach panowała temperatura zbliżona do 16 stopni Celsjusza, dlatego temperatura pokojowa nie zawsze będzie odpowiednia. W momencie gdy nasze wino mamy już schłodzone do odpowiedniej temperatury należy pamiętać, iż po jego nalaniu do kieliszka temperatura podniesie się o około 1-2 stopni.

czerwone-winoWino białe powinno schładzać się w lodówce lub kubełku z lodem. Wina musujące chłodzimy nieco dłużej ponieważ butelki, w których się znajdują mają nieco grubsze szkło. Wina czerwone natomiast w temperaturze pokojowej (mając na uwadze to co pisaliśmy wyżej). Jeżeli wino czerwone będzie zbyt chłodne, nie należy sztucznie go podgrzewać ponieważ to tylko zepsuje jego smak. Jeżeli mamy takie szczęście i posiadamy wino stare to warunki odpowiednie do jego przechowywania powinny być podobne do tych w jakich te wino było wcześniej przechowywane (zwykle warunki piwniczne). Podając wina powinny one posiadać następującą temperaturę – wina musujące 4-6 stopni, rocznikowe 6-9, nierocznikowe 9-12. Wina białe w temperaturze od 6-10, a wina wytrawne między 12 a 16 stopni. Wina czerwone między 12 a 14 stopni (te lekkie i owocowe), wina cięższe podajemy w temperaturze 18 stopni Celsjusza. Znając powyższe zasady możemy być pewni, iż wino, które podajemy będzie smakowało idealnie, a goście będą zadowoleni.